Матраците от древността до днес!

Матраците от древността до днес!

Матраците са излезли на бял свят с Неолитната епоха още преди човеците да измислят леглото. Трябвало е хората да се отлепят от земята, за да не им е твърдо, мръсно и да не ги ухапе някоя змия. Първите матраци сигурно се състояли от купчинка листа, треволяк, или камара със слама покрита с животинска кожа над него.

3600 г. преди Новата ера в древна Персия са изобретили леглото от кози кожи , напълнени с вода . Египтяни са спали на палмови клони, натрупани по ъглите на малките си домове. Матраци в Древен Рим са били от торби пълни с тръстика, сено или вълна, а заможните хора са използвали плънка от пера.

В Новата ера по време на Ренесанса , матраците започнали да се правят от грахова шума, листна маса и птичи пера, натъпкани в груби торби, покрити с кадифе и брокат за по заможните хора.
През 16 век матраците са пълнени с обикновена слама и хората са използвали легла с рамка от дърво покрити с кожа. По късно са започнали да пълнят матраците с памук или вълна. След това се изработват матрачени калъфки и бельо от памук.

Обличаното на матраците с естествени влакна от вълна, памук и конски косми е революция по онова време. Украсявали са ги с пискюли и зашити ръбове. През 19-ти век са създадени матраците с пружини и амортисьори, като по този начин им се удължава многократно живучестта и издръжливостта при употреба.

Двадесети век е върха в технологията и Dunlop изобретява технологията за изработване на вулканизирани матраци от латекс. Тогава те са се правели за Английската кралска династия, но днес това се използва навсякъде. Тапицирането с изкуствени материи започва 1930 г. и тогава започват да се изработват спиралните пружини. После се появяват матраци изработени от вулканизирана гума покрита с плат. Съвременното водно легло отново е на мода малко по-късно и се употребява широко за известен период от време.

1970 се появяват матраците с мемори пяна, и фабричните латексови матраци от естествен каучук. През 2000 година са на мода покривалата и подложките за матраци от специално покритие. Това е върха на технологията. Днес вече има всевъзможни модели на матраци за всеки вкус и от магазини като Матраци Мим може да изберете всичко, което ви трябва.

Вашият коментар